Praktické zkušenosti z realitního trhu

4. 9. 2024

Jednou z oblastí, do které BHM group investuje, je rezidenční bydlení. Po období nejistoty, které přinesla pandemie a následné ekonomické turbulence, začíná realitní trh znovu významně ožívat. Důvodů k optimismu je několik: stabilizace cen energií, snižování úrokových sazeb a silný trh práce. Tyto aspekty vytvářejí příznivé podmínky pro kupující i prodejce nemovitostí. Ale otázkou stále je, jestli tyto faktory opravdu přinášejí reálné výsledky, nebo jsou pouhým očekáváním?

BHM group už má za sebou několik úspěšných projektů. Jedním z prvních byl Senior Resort Štěpánka v Mladé Boleslavi. Tento projekt byl založený na zkušenostech ze Spojených států a Velké Británie, kde jsou podobné domy společného bydlení seniorů ve spojení se zdravotnickým servisem, službami, nabídkou volnočasových aktivit a s dosažitelným financováním velice oblíbené, což se projevilo i u nás. Projekt se stal mezi kupujícími velice žádaným a všech 184 nadstandardně zařízených bytů se prodalo v rekordním čase. Ale to se psal rok 2021.

Jak situace vypadá v současnosti? Rok 2023 se nesl ve znamení ochlazení poptávky po bydlení, nestabilita trhu dokonce přinesla i konec mnoha developerů, ale se začátkem roku 2024 se situace začala měnit. „V současné chvíli nabízíme byty z první prodejní etapy našeho projektu ICON Park v Kladně (www.icon-park.cz) a mohu potvrdit, že zájem kupujících se velmi rychle zvyšuje. Ještě před pár měsíci jsme prodávali maximálně 4-5 bytů měsíčně, ale poslední 2 měsíce jsme zaznamenali skokový nárůst, kdy lze říct, že 4-5 bytů prodáváme někdy i během jednoho týdne,“ říká František Vladař, Investment & Project Director BHM group.

U moderního projektu ICON Park, který novým majitelům nabídne veškerou občanskou vybavenost jako je mateřská škola, kavárna, park s hřištěm i s venkovní posilovnou stejně tak jako možnost rychlé dopravy do Prahy, je již prodáno více než 85 % z první prodejní etapy. Druhá etapa projektu vstupuje do prodeje tento měsíc, tedy v září 2024. Z reálné zkušenosti je tedy patrné, že tuzemský realitní trh z pohledu počtu transakcí opět zažívá růst.

BHM group i nadále plánuje rozšiřovat své investice v oblasti dostupného rezidenčního bydlení, přičemž se zaměřuje na projekty, které kombinují vyzkoušené ale i inovativní a moderní technologie. „Na realitním trhu chceme ukázat, že kvalitní bydlení může jít ruku v ruce s dostupností a inovacemi,“ dodává Vladař.

Při pohledu do budoucnosti se očekává, že stabilizace ekonomických podmínek spolu s inovativními projekty přinese další růst a nové příležitosti nejen pro investory, ale i pro koncové uživatele. BHM group vnímá tyto ukazatele optimisticky a je připravena čelit dalším výzvám, které tuzemský realitní trh přinese. Další informace o rezidentních projektech investiční skupiny naleznete na stránkách www.bhmgroup.eu.

Creating value together

Sídlo

BHM group a.s.
Ovocný trh 1096/8
Staré Město
110 00, Praha 1